AMPRNet 2025-02-23

Projekt: Trygghetssamverkan

Målgrupp

Målgruppen består av individer i lokalsamhället som har intresse och fritid att avsätta, med fokus på barn, ungdom, pensionärer och personer med funktionsnedsättning.

Syfte

Syftet är att öka tryggheten i lokalsamhället genom att dess medlemmar tillsammans möjliggör/säkerställer/upprätthåller kommunikation i alla lägen (normala-kriser-krig), så att ingen i lokalsamhället ska behöva känna sig isolerad även om de normala kommunikationskanalerna blir otillgängliga eller otillräckliga. [1].

Mål

Projektmålet är att få alla intresserade i lokalsamhället att utbilda sig på frivilligbasis för en meningsfull uppgift och organisera sig på ett sätt som bidrar till att syftet uppnås.

Etapp1

En första etapp omfattar rekrytering och utbildning av intresserade individer ur målgruppen i några specifika lokalsamhällen för att delta i arbetet att etablera, driva och underhålla redundanta kommunikationsinfrastrukturer för både tal- och datakommunikation som så långt som möjligt är tillgänglig i alla lägen och att använda dem för meningsfull vardaglig kommunikation.

Beroende på erfarenheterna från etapp1 kan projektet utökas till fler lokalsamhällen.

Sökande

Föreningen AMPRNet Stockholm, en avdelning av en nationell ideell förening, AMPRnet Sverige vars medlemmar består av amatörradioföreningar och enheter ur Frivilliga RadioOrganisationen (FRO)

Samarbetsparter i etapp1

Projektledare: Föreningen AMPRNet Stockholm i samarbete med de av sina medlemmar som har stark anknytning till utvalda lokalsamhällen.

Samarbete upprättas med andra organisationer och projekt med fokus på lokalsamhället. Exempel på sådana organisationer är byalag, pensionärföreningar, skolor, idrottsföreningar, scoutrörelsen, grannsamverkan, bostadsrättsföreningar, bredbandsföreningar och andra samfällighetsföreningar, föreningar och organisationer för personer med funktionsnedsättningar, kommuner, kommunalförbund, etc. Exempel på projekt att samverka med är ACROSS [4].

Organisation av utbildningen

Utbildningen inleds med en genomgång av möjliga reservkommunikationsinfrastrukturer, vilka arbetsuppgifter som kan behöva bemannas för att säkerställa deras tillgänglighet och exempel på vardaglig kommunikation som kontinuerligt verifierar att infrastrukturen fungerar.

Seminarier hålls sedan med invånare i valda lokalsamhällen. Deltagarna får tillfälle att diskutera vilka arbetsuppgifter som kan vara aktuella med hänsyn till intresse och baskompetens med målet att definiera en individuell studieplan.

Utbildningsmaterialet kommer att bestå av en blandning av nätbaserat studiematerial, laborationer och praktiska övningar. Övningarna bedrivs dels i anslutning till etablering, utveckling, drift och underhåll av tillgänglig reservinfrastruktur, dels för utveckling av innehåll och rutiner för den vardagliga kommunikationen.

Exempel på reservinfrastrukturer kan vara kommunikationsnät baserade på trådlös kommunikation, dvs radiotelefoni och paketradio av olika slag, eller trådbunden kommunikation där sådan kan etableras.

Resursbehov

  • Seminarie- och utbildningslokaler av olika slag
  • Utrustning för etablering, drift och underhåll av reservinfrastrukturerna
  • Personalkostnader för projektledning, ekonomihantering, undervisning/handledning samt transportkostnader.
  • Tillgång till redovisningssystem och revision

Möjliga finansiärer

  1. Allmänna Arvsfonden
  2. Stiftelsen för Stockholms Fasta Försvar
  3. EU Interreg

Referenser

[1] Mångfald och inkludering i civil beredskap

[2] Elin Stark, Anna-Lisa Osvalder, Jonas Borell, Civil beredskap, krisberedskap och resursfördelning - En kunskapsöversikt om inkludering och mångfald

[3] Värmdö i forskningsprojekt om inkluderande beredskap

[4] ACROSS Archipelago remote Services, Projekt finansierat av Interreg Central Baltic Programme och EU